Εκδοσεις Τετράγωνο
Για να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα απο τις “εκδόσεις τετράγωνο” συμπληρώστε την ηλεκτρονική σας διέυθυνση εδώ.

Φ ρ ε ι δ ε ρ ί κ η

Ν έ λ λ η Ξ ε ν ά κ η

Φ ρ ε ι δ ε ρ ί κ η

Το κορίτσι που θα γινόταν βασίλισσα

Μυθιστορηματική βιογραφία

Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα. Από την αίθουσα του αυτοκράτορα και το φαντασμαγορικό κίτρινο δωμάτιο μέχρι την εσωτερική αυλή και τον πυργίσκο με τα αγάλματα και από εκεί πιο χαμηλά, στα μονοπάτια του δάσους, στο χωριό, σε κάθε σπίτι που επίσης περίμενε με αγωνία. Κορίτσι! Το μοναδικό ανάμεσα σε τέσσερα αγόρια, τα δύο είχαν προηγηθεί. Εγγονή του Κάιζερ και τρισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γοερό κλάμα της έσπασε τη σιωπή, προκαλώντας ευτυχισμένα χαμόγελα και ταυτόχρονα την αθρόα προσέλευση των υψηλών προσωπικοτήτων, που έσπευσαν να χαιρετήσουν με ευχές και δώρα την άφιξή της. Συνέπεσε όμως με το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί ο πατέρας της, που όπως και οι υπόλοιποι πρίγκιπες των γερμανικών δυναστειών, υποχρεώθηκε ένα χρόνο μετά, μόλις έληξε ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, να παραιτηθεί από μονάρχης και να παραχωρήσει το πριγκιπάτο και σταδιακά μέρος της περιουσίας του.
Η Φρειδερίκη Λουίζα Θύρα Βικτώρια Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Σεσίλια Ισαβέλλα Χριστίνα, όπως ονομάστηκε σύμφωνα με το προτεσταντικό δόγμα, ήρθε στον κόσμο στις 18 Απριλίου 1917, φέροντας τους τίτλους της πριγκίπισσας του Αννόβερου, της πριγκίπισσας της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και της δούκισσας του Μπρούνσβικ- Λύνεμπουργκ. Μικροσκοπική και καταγάλανη, έμοιαζε ευάλωτη και ανυπεράσπιστη μέσα σε αυτό το μπαρόκ επιβλητικό σκηνικό. Αλλά δεν ήταν. Και παρότι υπήρξε ένα μοναχικό παιδί, που απέφευγε την πολυκοσμία και προτιμούσε τα παιδιά του υπηρετικού προσωπικού για παρέα της, θα έβρισκε αργότερα τις ευκαιρίες για να αποδείξει και την κοινωνικότητά της και την ανεξάντλητη δύναμή της, αποκαλύπτοντας βέβαια και τις αδυναμίες της. Ως βασίλισσα της Ελλάδας.

Ένα καινούργιο βιβλίο για την πιο περίεργη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Η γυναίκα που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο καμία άλλη. Η γυναίκα που απ’ την μια έκανε ίντριγκες και σκοτεινές ραδιουργίες και από την άλλη δημιούργησε την «Φανέλα του στρατιώτη», για να συνδράμει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο, έχτισε ορφανοτροφεία και προίκιζε τις άπορες κορασίδες.

Δημοσιεύματα

ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ της αμφιλεγόμενης βασίλισσας βάζει στο μικροσκόπιο η Νέλλη Ξενάκη στο πρώτο της βιβλίο. Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα γύρω από τη ζωή και τις πράξεις της Φρειδερίκης η συγγραφέας διηγείται με το δικό της τρόπο το ταξίδι μιας "γαλαζοαίματης" που πήρε το τρένο για την Αθήνα προκειμένου να παντρευτεί τον Παύλο και να γίνει η βασίλισσα της Ελλάδας πραγματοποιώντας τα όνειρά της. Πριν φτάσει στην "άγνωστη χώρα" η αγωνία της είχε φτάσει στο κατακόρυφο καθώς αναρωτιόταν για τη νέα ζωή που ανοιγόνταν μπροστά της. Όμως, η ισχυρή της θέληση την έφερε ανάμεσα σε ένα λαό που από την πρώτη στιγμή την περιέλαβε με την αμεσότητα και τη ζεστασιά του. Με αυτόν τον λαό η νεαρή πριγκίπισσα θα ένωνε τη ζωή της.

Μυθιστορηματική βιογραφία, με τη συγγραφέα να διηγείται με το δικό της τρόπο την ιστορία της αμφιλεγόμενης βασίλισσας.

Γνώμες κοινού
Δώστε την κριτική σας.
Γνώμη του κοινού:
(0 Σχόλια)